• Linked IN
  • Rss
  • Youtube

Black Box d’Hiroshi Sugimoto a la Fundació MAPFRE de Barcelona

Després de l’èxit aconseguit amb la primera exposició El triomf del color, que proposava un viatge pel postimpressionisme amb obres de referència dels museus Orsay i Orangerie de París, Fundación MAPFRE presenta ara una retrospectiva del fotògraf japonès Hiroshi Sugimoto (Tòquio, 1948).

Sota el títol Black Box, l’exposició mostra 41 obres originals que pertanyen a cinc de les sèries més destacades del fotògraf amb una acabat perfecte i una gran bellesa visual. Aquesta exposició es presenta a la Casa Garriga i Nogués un espai amb elements clau per entendre el modernisme arquitectònic i la seva importància en la fisonomia de Barcelona. En aquest marc, l’obra de Sugimoto crea un contrast que no deixa indiferent.

Hirsohi Sugimoto reinterpreta la tradició fotogràfica clàssica i dóna un nou sentit a gèneres com la natura morta, la fotografia abstracta o el retrat. El fotògraf aposta per mètodes tradicionals, com ara utilitzar una càmera analògica de gran format (8×10) per a aconseguir el màxim detall en el resultat. Cuida cada part del procés fotogràfic i investiga totes les possibilitats que ofereix la càmera amb llargues exposicions. Les seves fotografies sempre són en blanc i negre i estan impreses en gelatina de plata. La seva obra ha estat exposada en museus d’arreu del món com el MoMa o la Tate Gallery i ha rebut nombrosos premis com el Hasselblad (2001).

En la primera de les sèries que formen part de l’exposició -Paisatges marins- la línia de l’horitzó secciona la fotografia per la meitat mostrant el cel i el mar des de diferents llocs del món. La idea embrionària que va interessar al fotògraf es basava en el fet que la visió d’aquests elements quotidians la compartim amb els primers humans que van habitar a la terra. Sugimoto, per tant, deixa entreveure una de les idees transversals de la seva obra: el temps.

Camps de llamps

En la segona de les sèries –Retrats- es mostren fotografies fetes a figures de cera de personatges rellevants dels museus Madame Tussaud. En aquest cas, el focus se centra en la hiperrealitat del resultat i és que el visitant es planteja si aquella fotografia està feta al personatge real o no. Sugimoto aconsegueix aquest efecte a partir d’una il•luminació lateral, un teló de fons negre i sobretot gràcies al fet que totes les imatges estan fetes en blanc i negre. En paraules del propi autor, Si esta fotografía te parece una imagen verosímil de la vida, tal vez deberías replantearte qué significa estar vivo aquí y ahora. A la sèrie Cines, el fotògraf japonès torna a mostrar una virtuositat tècnica a l’abast de molt pocs. En aquest cas, Sugimoto fotografia antics cinemes nord-americans amb un temps d’exposició que es pot allargar fins a dues hores.

Black Box es pot visitar fins al 8 de maig. De dilluns a dijous es realitzen visites guiades, per a públic adult, i els caps de setmana s’ofereixen tallers educatius que s’adapten a les diferents edats dels infants.

Des de la inauguració de la sala Casa Garriga i Nogués, MagmaCultura col·labora amb la Fundación MAPFRE en els projectes que impulsa a Barcelona. L’equip de MagmaCultura s’ocupa de conceptualitzar i realitzar les visites guiades i els tallers educatius així com de la gestió de públics en aquest espai.

Ester Piera

MagmaCultura

No existen comentarios