• Linked IN
  • Rss
  • Youtube

Art a peu de carrer

Se sol dir que la millor manera de descobrir una ciutat és a través dels seus carrers, perdre’s entre els racons que permeten conèixer el caràcter de la seva gent, la història i les seves cicatrius i esperances. ¿Què ens suggereix un carrer? Un espai obert, a l’abast de tothom, un lloc on expressar-se amb llibertat. Un indret on la cultura pren forma i es manifesta, en un espai compartit en el qual l’art també busca el seu encaix.

Quan ens referim a art urbà pensem immediatament en un grafit, un mural o una intervenció en el mobiliari urbà. Durant els darrers anys, l’art contemporani ha considerat que figures com Banksy, Clet Abraham, Blu -―entre d’altres artistes que treballen en espais urbans― són autèntiques icones de la nostra època. Fins i tot, algunes de les peces d’aquests artistes han deixat enrere el seu hàbitat natural per ser instal·lades en un museu. Un grafit al costat d’un Monet.

Tal com ha passat amb aquestes obres, exposades en les parets blanques dels grans museus o en sales de subhastes, també les peces de grans mestres i artistes consagrats han sortit al carrer. Projectes com Art al Carrer, un programa de l’Obra Social “la Caixa”, produeix exposicions itinerants que s’instal·len directament en carrers i places. Convertir els carrers en un museu a l’aire lliure, a l’abast de tothom. Aquest és el leitmotiv del projecte que actualment inclou dues línies:

Henry Moore: 6 monumentals escultures en bronze (fruit de la col·laboració amb Henry Moore Foundation)
Gènesis, del fotògraf Sebastião Salgado: selecció de 38 fotografies de gran format.

Anteriorment, es van poder veure també obres d’artistes com Igor Mitoraj, Manolo Valdés o Auguste Rodin.

Des del mes de gener passat, MagmaCultura gestiona les visites guiades del programa Art al Carrer. En col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i els ajuntaments de les diferents ciutats, les visites permeten gaudir d’una experiència única en un entorn privilegiat. Aquest any hem visitat ciutats com Bilbao, Granada, Santiago de Compostel·la o Las Palmas de Gran Canaria.

Agnès Bes

IMG-20160531-WA0004

No existen comentarios