• Linked IN
  • Rss
  • Youtube

De la visita a l’experiència

Descobrir una exposició, un artista o una obra d’art de la mà d’un mediador especialitzat permet convertir l’observació en vivència

Fundació Mapfre ha inaugurat recentment, a la Casa Garriga i Nogués de Barcelona, la retrospectiva dedicada al fotògraf americà Bruce Davidson, membre de l’agència Magnum Photos. Es tracta d’una exposició que recupera més de 50 anys de carrera ininterrompuda d’un dels fotògrafs més destacats de la “fotografia humanista”. Entre les sèries més cèlebres de Davidson destaquen imatges que s’han convertit en autèntiques icones, algunes de les quals formen part dels llibres de text dels alumnes nord-americans. Tot i la popularitat del fotògraf, i la seva repercussió internacional, sovint el significat i la interpretació d’una instantània van més enllà del record que en podem tenir. Si bé la imatge del pallasso nan Jimmy Armstrong (El nan, 1958) ha fet la volta el món, rere aquesta sèrie dedicada al circ americà Clyde Beatty s’hi amaga tot un mètode propi i una sensibilitat única que defineixen l’estil de Davidson.

bloque-imagenes-bruce-davidson-cat_tcm164-210953

Com aconsegueix entrar en el món propi dels personatges que retrata? Com accedeix a la seva quotidianitat i intimitat sense resultar excessivament invasiu? Per resoldre qüestions com aquestes i aprofundir en l’imaginari del fotògraf s’ofereixen visites guiades de dilluns a dijous (16-17h en català i 16.30-17.30h en castellà). MagmaCultura col·labora amb Fundació Mapfre en la creació dels guions i en la realització de les visites per al públic general. L’ equip, format per professionals de la dinamització del patrimoni, orienta la seva acció vers el públic com un acompanyament en la descoberta del personatge i la seva obra. Encara que les dinàmiques i les estratègies de comunicació són la clau de l’engagement dels participants del grup, el domini dels continguts és la clau de l’aprenentatge a què aspira aquest públic cultural. El nostre objectiu: fer de la visita una experiència tant cognitiva com emocional.

Per garantir un bon discurs, significatiu i rigorós, l’equip segueix un pla de formació que comença mesos abans de la inauguració de l’exposició i que compta amb diferents fases:

- Documentació: a partir dels continguts de l’exposició proporcionats pels responsables de la Fundació Mapfre, la coordinadora de l’equip de mediadors inicia una intensa tasca de documentació sobre el tema, l’artista i la seva obra per tal de poder elaborar el guió per a les visites guiades. A més, la responsable de l’equip realitza una reunió amb el comissari per tal de conèixer de primera mà la intenció i la tesi curatorial, a fi d’adequar el discurs dels mediadors en coherència amb la mostra.

- Formació i assaig: un cop es disposa de la versió definitiva del guió, avalada per les diferents parts implicades, es traslladen els continguts a l’escena. És a dir, l’equip que disposa d’experiència i coneixements en la matèria, treballa en base als seus recursos propis i a diferents tècniques i mètodes de comunicació per tal d’interioritzar i projectar el discurs que es vol transmetre al públic.

L’experiència de l’equip de mediadors i el treball in situ permeten posar a prova el guió i adaptar-lo als diferents contextos i situacions que se succeiran a partir de la inauguració de l’exposició. Durant el període d’exhibició de la mostra, se segueix avaluant el funcionament de les visites amb la voluntat d’aconseguir que els visitants surtin de la visita havent gaudit d’una experiència enriquidora.

IMG_2778

MagmaCultura

No existen comentarios